Ghanese gerechten

Ghanese soep koken op houtvuurOuderwets: soep op een houtskoolvuurtje….
Voor een groep koken in Ghana – 2012

Afrikaanse ingrediënten en Afrikaanse gerechten zijn niet bepaald bekend, zo hebben we gemerkt. Als het eten eenmaal klaar is, is er niets aan de hand: het is erg lekker. Bovendien hebben wij natuurlijk wel gerechten gekozen waarvan de smaak lijkt op gerechten die we in Nederland al kennen.

De basis voor de Afrikaanse (in ons geval Ghanese) keuken vormt een deegbal die gegeten wordt met saus of soep. In die saus of soep zitten groenten verwerkt en meestal ook vlees of vis. Uiteraard bestaan er verschillende variaties van soep en sauzen, maar ook van de deegbal en het gebruikte vlees of de vis.

Deze gerechten worden met de hand gegeten in een grote schaal, die in Afrika meestal gedeeld wordt met meerdere mensen. De saus/soep kan echter ook prima voor 1 persoon in een eigen bord met lepel, mes en vork worden geserveerd.

Ghanese kenkey met vis en peperEen variant die Nederlanders bekend zal voorkomen is de pindasoep, waarin kippenvlees zit en de deegbal gevormd wordt door rijstballetjes. Typisch Afrikaans is daarbij alleen de wijze van serveren in de grote kom en het feit dat de soep licht pittig is.

Daarnaast kent de Ghanese keuken nog een heerlijke vis: tilapia, een vis met heerlijk wit vlees. Die kan in zijn geheel gebakken of gefrituurd ook een goede basis vormen voor een gerecht. Dan zijn er nog gerechten met bonen en rijst, met plantain erbij (een hardere minder zoete banaansoort) en bestrooid met gari (smaakt naar geraspte kaas). Deze ingrediënten zijn wel typisch Afrikaans, maar de smaken ervan lijken veel op voor ons bekende smaken.

Probeer zelf ook eens een Ghanees gerecht te koken. Bekijk onze recepten.