Recepten Ghanese gerechten

Ben je benieuwd naar de smaken van Afrika? Probeer eens een van deze recepten en laat je verrassen!

De meeste ingrediënten zijn verkrijgbaar bij reguliere toko’s.

Beans met bakbanaan (4 personen)

Ingrediënten:

 • 300 gram zwartoogbonen (droog)
 • ca. 100 ml palmolie
 • 3 bakbananen (goed rijp, met bruine vlekken op de schil)
 • 1 ui
 • gari (geraspte gedroogde cassavewortel, alleen verkrijgbaar in Afrikaanse winkel)
 • zonnebloemolie

Bereiding:

Zet geruime tijd van tevoren de bonen met water op het vuur. De bonen moeten zeker 2 uur koken. Of laat de bonen vast een nacht in een pan water weken, dan hoeven ze minder lang te koken. Let tijdens het koken op dat de bonen niet droogkoken. Voeg eventueel af en toe wat water toe.

Doe zout bij de bonen als ze bijna gaar zijn. Giet de bonen niet af. Voeg naar smaak palmolie toe

Palmolie heeft een typische aardse smaak, die smaak geeft aan dit gerecht, maar te overheersend kan zijn als je teveel gebruikt.

Snij de ui in ringen of reepjes en bak dit in een koekenpan. Bak in een andere koekenpan plakjes bakbanaan in een laagje olie.

Schep de bonen op een bord en leg er de plakjes bakbanaan bij. Strooi naar smaak gari over de bonen en maak het gerecht af met de gebakken ui.

Eet smakelijk!

 

Gari met peper en tonijn (4 personen)

Ingrediënten:

 • ca. 300 gram gari (verkrijgbaar bij Afrikaanse winkel)
 • 6 tomaten
 • 1 madam jeanette
 • 1 ui
 • 2 blikjes tonijn in olie

Bereiding:

Zet een pan met ca. 3 liter water op en breng het aan de kook. Kook in een apart pannetje wat water om 3 /4 tomaten te ontvellen. Maak aan de onderkant van de tomaten een kruis in de schil en dompel ze even onder in het gekookte water. Je kunt de schil van de tomaat er nu zo afhalen.

Snijd de ontvelde tomaten in stukjes en doe ze in een grote vijzel (eventueel verkrijgbaar in Afrikaanse winkel) Voeg er kleine stukjes peper aan toe (maximaal een halve madam jeanette, of als je hele pittige peper wilt meer natuurlijk). Plet de tomaat en peper tot het een saus wordt en voeg wat zout toe naar smaak.

Heb je geen vijzel, dan kun je de tomaten en stukjes peper ook in een blender fijnmalen. De saus wordt dan wel wat dunner.

Doe de saus in een groot diep bord. Snijd de resterende tomaten en de ui in stukjes en leg dit op de saus. Doe ook de tonijn op de saus.

Als het water in de grote pan kookt, doe je er een scheut zout bij. Giet dan de gari in het kokende water en roer snel door.  Laat de gari het vocht goed opnemen. Voeg net zoveel gari toe tot het een stevige bal wordt.

Vorm voor iedereen een bal en leg die op een bord. Zet de schaal met saus in het midden op tafel. Neem een stukje van de gari en doop dat in de saus en pak er een stukje tomaat/ui/tonijn bij.

Eet smakelijk!